post

Камелия Иванова

На ход е една Нова Генерация европейци

„ Минавало ли ти е през ум да бъдеш шеф на себе си и да станеш предприемач? Искаш ли да правиш онова, в което вярваш вместо да следваш заповедите на онзи, който плаща? Ако отговорът е да, то ти си различен, защото идеята е чужда за повечето хора в Европа”. 

Ето така Европейската комисия провокира младите хора да се замислят за предприемачеството. Инициативата се казва Европейски видео награди за предприемачество (EEVA) 2010  и за разлика от слогона звучи интересно най-малкото заради обещаните 3 333 евро за победителя. Надпреварата е за късометражни филми в три раздела „Предприемачеството – различен начин на живот”, „Предприемачеството – път към бъдещето” и „Предприемачеството – предизвикателства и награди”.  Ще има и поощрителни награди, разбира се! Петима млади продуценти (до 25 години) ще получат по 555 евро. Ако това те вдъхновява или пък те привличат вибрациите на числото 5, може да изпратиш своето видео до 9 април. 

В началото на 90те Нова Генерация изпяха: „В клипа на живота собствен, аз съм главният герой”.  Ето, че 20 години по-късно не само младите българи, но и европейците имат нужда да им се каже – вземете се в ръце. Изобщо ЕК много се старае да наложи предприемачеството като ценност, като начин да се заявиш в обществото. Новата “success story” не е да си намериш работа в добра компания и да започнеш да се катериш по корпоративната стълба. Сега от средния европеец се иска сам да се сети как да прояви бизнес инициатива. И така с малко пари и добре прицелени инициативи ЕК се опитва да насърчи най-вече младите и жените. Това са двете социални групи, сред които безработицата е най-остра. Миналата година например, се създаде мрежа на посланиците на женското предприемачество.  Накратко, това са успешни бизнес дами от цяла Европа, които управляват собствени, малки компании,  изнасят лекции пред други жени и така да ги вдъхновяват сами да започнат свой бизнес. Бюджетът на мрежата е скромен – 1 млн. евро за целия съюз. Но в случая се разчита на престижа и на личния пример, за да мотивират. 

В крайна сметка икономическият смисъл на тези упражнения е просто повече хора сами да създадат работни места за себе си.  Свободните европейци обаче явно са забравили как се прави това…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *