post

Камелия Иванова

България продължава да изглежда неадекватна в очите на ЕК

Европейската комисия очаквала отговор на своите писма със забележки към усвояването на евро средствата у нас. Но напразно. Писмата са изчезнали.  И ето как тази мистерия ще струва на България 20% от средствата по Оперативна програма „Околна среда” и по програма ИСПА, просто защото отговорните министерства не са известени.  И това след като минаха толкова месеци от както правителството е на власт, след като Премиерът ни убеждава, че е в постоянен контакт с ЕК,  и след като комисарят по регионалното развитие Павел Самецки беше лично в България? Версията за скрита информация, подривна дейност, саботаж отново се вкарва в употреба, много скоро след като бившият кандидат комисар Румяна Желева се опита да увери Европейския парламент в същото, но по неин адрес. Изобщо обвиненията за заговор срещу управляващите се утвърждават като тяхно алиби.

Факт е, че конспиративните теории са на мода, но европейските институции са консервативни в това отношение. За Брюксел няма значение дали писмата с предупрежденията са скрити, защото “всички факти в тях са известни, тъй като са били многократно обсъждани на срещи между новата българската администрация и експертите на комисията”.  И така позицията на жертви не се толерира, а и не променя нищо. България остава с най-ниски нива на усвояване на евро фондовете, както ни съобщи Жан Мари Сейлер, директор в Главна дирекция „Регионална политика” ЕК.  

Тъжното е, че навън все повече се затвърждава впечатлението за неадекватност и непрофесионализъм . Европейците ни мислят за страна, в която политиците имат мания за преследване, където посред бял ден се стреля по журналист,  а обществото определя датата 9 септември 1944 г. за най-важната в историята си.  Нещо определено не е наред.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *