post

Сред победителите тази година няма българска регионална инициатива

Шведски институт за микрофинансиране, помагащ на жени имигранти да започнат собствен бизнес, и германски проект за медицинско обслужване от разстояние са две от шестте отличени инициативи в тазгодишното издание на конкурса “RegioStars”. Лауреатите получиха своите кристални трофеи лично от комисаря по регионална политика Йоханес Хан.

От 2008 г. насам наградите “RegioStars” се връчват всяка година на най-добрите проекти, финансирани по линия на регионалната политика на ЕС, които имат за цел намаляване на различията в развитието между регионите. Всички региони в Съюза могат да кандидатстват с проекти, подпомогнати от Европейския фонд за развитие, Европейския социален фонд или Кохезионния фонд. Тази година в конкурса участваха 87 проекта.

Общо 308 млрд. евро са средствата за регионална политика, които ЕС е отделил за периода от 2007 до 2013 г.  Така това е политиката, която получава най-много средства от бюджета на общността след селското стопанство. Въпреки че 80 % от тази сума е предназначена за най-слабо развитите региони, всички региони могат да получат европейски средства, за да подобрят конкурентоспособността и привлекателността си.

Помощта се предоставя чрез три европейски фонда. Кохезионният фонд помага на страни от ЕС, чийто БВП на глава от населението е под 90 % от средния за Европа, в това число влиза именно България. Чрез този фонд се финансират проекти, посветени на транспорта и околната среда. Чрез Европейския социален фонд се финансира професионалното обучение, подпомагането на заетостта и професионалната интеграция. Европейският фонд за регионално развитие (ЕФРР) отпуска помощи за транспортни инфраструктури, малки и средни предприятия, научни изследвания, образование, култура и др.
 
Кандидатите за наградите “RegioStars” 2011 вече могат да подават своите документи, като крайния срок е 16 юли. Сред победителите тази година няма български регион.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *