post

Нормативната промяна получи зелена светлина от Брюксел

Наредбата за специфични изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход е одобрена от Европейската комисия и до седмица ще бъде публикувана в Държавен вестник. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.       

С нея се дава възможност на фермерите да продават собствени продукти на крайни потребители, магазини и ресторанти, както и да ги преработват в собствени обекти за търговия на дребно и предлагането им на краен потребител. „Тази наредба е насочена към средните ферми, за да имат директен път към пазара. Въпрос е на инициатива и очакваме бизнеса да бъде активен”, допълни още министър Найденов. По думите му държавата няма как да определи ценоразпис на продуктите, нито механизъм за налагане на цени. Трябва да се научим, че качеството струва пари. В противен случай, заблуждаваме себе си и излагаме здравето си на опасност, каза още Найденов. Той допълни, че България е получила най-висок процент на възможности за директни продажби на пазара в сравнение с останалите страни-членки. Нивата са максимално-допустимите.

Сред разрешените продукти са сурово мляко, пчелен мед, яйца, прясна и охладена риба, месо от заклани във фермата домашни птици и зайци, отстрелян дивеч. Всички обекти за търговия на дребно трябва да се намират в същата административна област, в която се намира фермата. Изключение от това правило има само за дивеча, тъй като някои ловно-стопански райони се намират в две административни области.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *