post

Пречиствателната станция на Търговище се финансира по инструмента ИСПА

Праисторическа могила край Търговище се намира точно по трасето, откъдето трябва да минат тръбите към изграждащата се пречиствателна станция на града, алармират от общината. Проектът се финансира по програма ИСПА и е на стойност близо 16 млн. евро.

Изпълнителите имат разрешение да минат през разкопките и така разрушават римско селище. Находките показват, че обектът е отпреди 6 000 години. Проблемът е, че работата на археолозите е започнала прекалено късно, съобщават регионалните медии. От кметството твърдят, че Министерството на околната среда и водите е отговорно за това закъснението. Така голяма част от могилата може да остане непроучена.

Изграждането на пречиствателната станция в Търговище вече закъснява, а крайният срок е отлаган 12 пъти. Строежът е започнал в средата на 2007 г. и се финансира по мярка “Събиране и пречистване на отпадъчните води в Търговище”. Общата му стойност е 15.23 млн. евро, от които 75% финансиране по програма ИСПА и 25% са от националния бюджет. Ангажимента на община Търговище е в изграждането на довеждаща инфраструктура – път, водопровод, водоснабдяване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *