post

Камелия Иванова

Заклинанието за прозрачност на европарите проработи

Митичната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС (ИСУН) излезе от административния мрак. До миналата седмица ИСУН беше нещо, за което всеки говореше, но никой не беше виждал. Избрани чиновници твърдяха, че това е инструмент, който съхранява данни за всеки проект финансиран с еврофондове у нас. Знаеше се, че го има, защото Той беше причината за положителните оценки за съвместимост на 7-те оперативни програми от Брюксел. Предполагаше се още, че и заради това Той функционира, но скептици твърдяха, че всъщност Той е на унгарски. Защото старото правителство от там го били внесли и пропуснали да го преведат.

И ИСУН стана публичен. „Въпреки, че на пръв поглед това изглежда като рутинна стъпка, това е революция….Всеки проект, всеки бенефициент, всеки договор, финансиран със средства от ЕС от днес е достояние на гражданите. Довчера те имаха право да питат, а от днес да знаят.” Този патос е на министъра на еврофондовете Томислав Дончев от неговия профил във Facebook. Публичният модул на системата е неговото първо спазено обещание от както заема този пост и е постижение на фона предшествениците му. Вярно е, че е краят на 2010 г. и че програмният период е повече от преполовен, но така или иначе до 2013 г. темпото все ще е догонващо. Реакциите, коментарите и препоръките към ИСУН заваляха. Ето селекция от Facebook стената на министъра:

„Интересно ще е да има следната достъпна информация за проектите: Към раздела “Обобщена информация” в таблицата за финансова информация да са показани цифри за неизползваните и непризнатите разходи, а защо не и причините за това!”

„Това наистина е една революционна стъпка ! И то – не в технологията, а в управленското мислене… „

„Прекрасна новина! Публичността е като автоимунитет срещу злоупотреби. Поздравления за министъра. Сега, ако администрацията се размърда и не бави плащанията по проектите ще е чудесно. Но май и самият министър не може да се справи с мудните, да не кажа и друга дума чиновници, от които това пряко зависи. Не съм чула някой чиновник да е наказан за мотаене на бенефициенти. Напротив! Бенефициентите по презумпция са провинили се. После защо няма интерес и не усвояваме парите. С други думи: Страх пост пази и пари връща.”

„А ще последва ли контрол – установих, че в системата има проект със статус ” в процес на изпълнение”, а знам че проектът не се изпълнява заради експерти-държавни служители, оказали натиск над бенефициента да не изпълнява проекта, въпреки подписан договор?”


„Публичността е добро послание и към бенефициенти и към контролиращи. Къде обаче е отразен „проблемът” с нередностите? Зад редица неразплатени средства на практика стоят констатирани нередности и съмнения за измами. Защо все пак това също не стане в известен смисъл публична информация? Поне като списък на проекти, по които са констатирани нередности и/или са наложени финансови корекции. И последно – линка е предназначен само за национална информация, нали? Не се предполага улеснение за ползватели от други страни-членки да правят справки по него?

Съжалявам за навлизането в конкретика, но ИСУН беше години наред една болна тема за всички колеги в „бранша” и просто още не е добил пълната си функционалност, която е необходимо да има към края на програмния период 2007-2013”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *