post

Възнагражденията им се увеличават със задна дата

Заплатите на служителите в ЕС продължават да се увеличават. Според решение на Европейския съд те ще получат със задна дата почти 4% повече, предава ДПА.

Независимо от тежката финансова и икономическа криза 44 хил. служители в ЕС ще получат за изминалата година увеличение на заплатите от 3.7%. Решеното от правителствата на ЕС намаляване на половина на това увеличение не е законно, отсъди Европейският съд в Люксембург.

Висшите европейски съдии обясниха, че съветът на министрите, който през декември 2009 г. реши увеличение само от 1.85%, не е имал „поле за действие да прецени”. Съдът е бил свикан от Европейската комисия. Съветът на министрите е обосновал намаляването на половина на увеличението с мерките за спестяване в държавите от ЕС.

Европейският съд посочи, че промените в заплатите на служителите в страните-членки ще повлияе на заплатите в ЕС, макар и с известно закъснение. За определянето на заплатите е от значение развитието на възнагражденията в осем стари държави от ЕС (Германия, Белгия, Испания, Франция, Италия, Люксембург, Великобритания и Холандия) за последните 12 месеца. Това води до факта, че в момента заплатите в тези страни може вече да са замразени, докато за служителите на ЕС те се покачват още веднъж.

Съдиите обясниха, че този механизъм е решен, за да допринесе за известна стабилност и да предотврати това, че отново и отново избухват спорове за тарифи между синдикатите и институциите на ЕС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *