КомпанииНовини

Малките фирми няма да кандидатстват за европари

От БАКЕП потвърдиха, че изискванията по ОП Конкурентоспособност са завишени

Ограничителните условия за малкия бизнес по схемата за технологична модернизация на ОП Конкурентоспособност наистина са приети, това зави зa Project Мedia  Ангелина Добрева от името на Българската асоциация на консултанти по европейски програми (БАКЕП). Управителният съвет на организацията се събира на 6 декември по този въпрос.

„С пъти ще намалее броят на кандидатите по тази важна за бизнеса схема”, коментира Добрева. Според нея изискването, което Европейската комисия е поставила пред Управляващия орган на програмата е било схемата да се фокусира върху сектори на икономиката, които осигуряват максимална добавена стойност. Това, което е направено всъщност обаче значително ограничаване броя на секторите, които могат да бъдат подпомогнати. Налагат се и допълнителни бариери за обема на оборотите на фирмите, по време на криза, когато малките компании се борят за оцеляване.
 
Увеличаването на минималните прагове за средствата, които може да вземе дадена фирма за проект, също не е логично. „По време на криза компаниите свиват инвестиционните си намерения и стават по-предпазливи, заради което предпочитат да изпълняват по-малки по обем проекти”, обясни Добрева. Според нея това изискване ще подтикне много фирми да кандидатстват с изкуствено завишени проектни предложения, само за да могат да участват. „ Бизнесът ще похарчи средства за инвестиции, от които реално не се нуждае”, заяви още Ангелина Добрева.

„Странно е защо най-популярната схема за малкия бизнес се решава по процедурата за неприсъствено заседание на Комитета за наблюдения. Редно е да има дискусия по тази важна тема. ”, каза още тя.  Веднъж гласувани тези условия не подлежат на промяна, а се преминава директно към подготовката на схемата за кандидатстване. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *