post

Програма „Евроскола” запознава младите европейци с институциите на ЕС

Ученици от СОУ „Иван Вазов” в Мездра посетиха Европейския Парламент (ЕП) в Страсбург в рамките на образователната програма „Евроскола” (Euroscola), на 27 януари. 24-те младежи на възраст от 16 до 18 години бяха специално подбрани за участието си в проекта, чийто ръководител е Йоана Константинова – преподавател по английски език в училището. Това съобщиха от Асоциация национален клуб на младите журналисти България.

Идея на Програма „Евроскола” е да събере младежи от страните-членки на ЕС, които да влязат в ролята на евродепутати и най-вече да научат как работят европейските институции. Първото издание на „Евроскола” се е провело през 1989 година и от тогава насам се провежда без прекъсване като събитието се случва средно по 17 пъти в годината с няколко специални издания през юни за ученици на възраст от 14 до 16 години, когато по-големите са заети с изпити.

Над 400 ученици заеха местата на евродепутатите и поне за ден те взеха тяхната роля и се справиха блестящо според оценката на техните ръководители и учители. Освен България с групата ученици от СОУ „Иван Вазов” – Мездра, в парламента бяха представени още 18 държави от Европейския съюз. Всички те представиха своите училища, градове и държави в началото на пленарната сесия. Програма „Евроскола” има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват” резолюциите му. В момента, в който влязат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват само своето училище, а стават част от многоезичните групи и се срещат с многообразието на различните етнически и езикови особености на страните-участнички. Чрез нестандартния европейски урок се подкрепя европейското гражданско образование и се допринася за развитието на европейското съзнание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *