post

Ще бъде отличен „Млад европеец на годината”

Германската фондация Heinz-Schwarzkopf-Foundation Young Europe, базирана в Берлин и Хамбург,  ежегодно връчва награда за „Млад европеец на годината”. Конкурсът е организиран съвместно с Европейския младежки парламент, който предоставя различни възможности за практическо обучение на младежи на възраст между 16 и 22 години. 

За европеец на годината могат да бъдат номинирани млади хора на възраст между 18 и 28 години, които са допринесли с дейността си за интеграцията и по-доброто общуване на европейско равнище. Наградата е в размер на 5 хил. евро, които се дават за шестмесечен стаж в екипа на член на Европарламента, или в друга институция на ЕС. Възможно е спечелилият да използва средствата и за проект в областта на евроинтеграцията. Крайният срок за изпращане на кандидатурата е 30 септември. 

Освен наградата „Млад европеец на годината”, фондацията предоставя и между 20 и 30 стипендии годишно. Грантовете са по 550 евро, с които млади хора могат да пътуват в друга европейска страна, където да се запознаят с различни социални и политически проблеми. Изискването е след края на престоя наградените със стипендията да напишат есе, посветено на опита от пътуването. В края на всяка година се организира и конкурс за най-добър пътепис. Желаещите да се възползват от грантовете могат да избират между два крайни срока годишно – 1 март и 1 септември. 

Друга възможност, която фондацията предлага на младежи от Европа и Турция, е безплатно едномесечно пътуване в 30 европейски страни. На одобрените, на възраст между 17 и 25 години, ще бъде предоставена картата за влак InterRail-Global Passes, която по принцип струва 399 евро и дава възможност за свободно пътуване в рамките на един месец. 

Желаещите обаче трябва да предложат конкретна тема за разработка в рамките на пътуването, която може да засяга специфичен културен въпрос или политически проблем в контекста на европейската интеграция. Задълбоченият анализ трябва да бъде представен на фондация Heinz-Schwarzkopf не по-късно от 3 месеца след края на екскурзията, за да може да бъде публикуван.  Заинтересованите могат да изпращат предложенията си до 1 март или първи септември всяка година. 

Повече информация за инициативите на фондация Heinz-Schwarzkopf-Foundation Young Europe можете да намерите на нейната интернет страница.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *