post

Сделката ще бъде финализирана до края на март

Европейските институции ще се преместят в нова сграда в София, след като бюджетната комисия на Европейския парламент разреши подписването на нотариалната сделка.

Новата Европейска къща се намира на ул. „Георги Раковски” 124, недалеч от пл. „Славейков”, в нов седеметажен бизнес център.

Очаква се покупката да бъде извършена до края на март като договорната цена е 9 млн. евро.

Срещу тази сума евроинституциите ще се сдобият с имот от малко над 2523 квадратни метра, с офиси, приемни помещения и подземен паркинг. В новата сграда ще се поместят представителствата на парламента и на Европейската комисия. В нея ще има кабинети за евродепутатите и за еврокомисарите, посещаващи страната.

Ако сделката приключи успешно, това ще е първата сграда с подобен размер, продадена в София през последната година.

80% от собствеността върху имота ще е на Европейския парламент, а оставащите – на притежателя на сградата, която се е намирала на мястото, частно лице. Европейската комисия на годишни вноски ще възстанови 60% от сумата, която ще плати парламента.

Инвеститорът на бизнесцентъра ще довърши работите по вътрешността на сградата до средата на септември, след което ще стане възможно настаняването на представителствата на двете европейски институции, става ясно от предоставена на членовете на бюджетната комисия на Европейския парламент справка.

В момента те наемат 1518 кв. м. офиси в сградата на британското посолство на ул. „Московска” 9. Освен, че са недостатъчни за служителите, тези помещения са труднодостъпни поради ограничения достъп до дипломатическото представителство.

Европейският парламент пусна обява за покупка на недвижим имот в София през август 2009 г. На нея са отговорили 22 инвеститори, сред които са избрани 7. Бизнесцентърът „Раковски” е бил предпочетен заради централното си разположение, подходящия размер, както и заради откритостта му, която ще позволи Европейската къща да бъде посещавана от повече граждани. Модерната архитектура, привличаща окото също е изтъкната сред мотивите за избора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *