post

Проектите за водния цикъл и депото за смет са на обща стойност 80 млн. лева

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова даде отлична оценка на работата на община Ямбол по подготовката на проекти за водния цикъл и депото за смет. Двата проекта са на обща стойност 80 милиона лева и вероятно ще бъдат одобрени през април.

Според кмета на града Георги Славов, ако нещата за водния цикъл вървят по график, през месец май могат вече да се стартират тръжни процедури за избор на изпълнител. Оттам нататък всичко е въпрос на технологично време за строителството на канализацията и на останалите съоръжения – канални помпени станции, колектори и пречиствателна станция, обясни той.

Що се отнася до проекта за регионално депо, министър Нона Караджова обяви, че очаква в средата на лятото договорът да бъде подписан, а строителството на т.нар. първа клетка да бъде факт към края на 2012 г. Успоредно с това ще се готви изграждането на сепарираща и компостираща инсталации.

Министърът заяви, че в екоминистeрството имало подготвен ясен план с точни графици за изграждането на депата по региони, а на два месеца се прави и отчет докъде е стигнала работата.

Министър Караджова изрази надежда усилията на правителството да бъдат отчетени от Европейската комисия и да не се стигне до Европейския съд. Заради закъснението на страната ни по изграждане на регионалните сметища вече е задействана наказателната процедура.

Проектът за постановление за полиетиленовите торбички вече е готов и ще бъде внесен в сряда на заседание на Министерски съвет, съобщи още министър Караджова. Таксата за една торбичка ще започва от 15 стотинки и ще расте прогресивно до 45 стотинки. Така с икономически лостове ще бъде ограничено използването им.

По данни на екоминистреството, всяка година у нас се изхвърляли около 1 милиард и 250 милиона торбички, с което правели замърсяването “безумно”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *