НовиниОбщини

Договори за над 54 млн. лв по ОП „Конкурентноспособност” във Варна за 2010 г

Непознаване на нормативната наредба е причина за нарушения при изпълнението им

Фирми от региона на Варна са сключили 92 договора за общо 54,2 млн. лева по Оперативна програма “Конкурентоспособност”, показват данните на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия/МСП/за миналата година. Варненският сектор на агенцията осъществява оперативен и финансов мониторинг по изпълнение на сключените договори с бенефициентите във Варна, Добрич, Шумен и Търговище.

За първите два месеца на тази година по програмата има включени 23 нови договора,  разплатени са и над 17 млн. лева средства по програмата, което е с пъти повече в сравнение с предходните години, показват данните, цитирани от  Дарик.

Бенефициенти са основно фирми от преработвателната промишленост. Все повече стават успешните проекти. Това се дължи на нововъведението от миналата година  да се признават разходите за подготовка на проектите, коментира шефът на Агенцията за насърчаване на МСП Владимир Бобев. Той разкри, че има и отказали се фирми, като причината най-често е затруднения при намиране на средства за рефинансиране.

Постоянно се констатират нарушения при изпълнение на договорите, най-вече заради непознаване на нормативната уредба и правилата. Опитите за измами обаче са много малък процент от засечените нарушения, посочи той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *