НовиниУслуги

ЕП обсъжда доклад с измами по САПАРД

Има съмнения за злоупотреби в България през 2009г

Европейският парламент ще обсъди днес доклад на ЕК, подкрепен от парламентарната комисия за бюджетен контрол, която изрази недоволство от липсата на информация за равнището на нередностите и измамите в отделните държави от ЕС по програмата САПАРД.

България също е спомената в доклада, като в текста се говори за “съмнения за изключително висок процент на измами по САПАРД през 2009 година”. В проекта на доклада се отправени критични забележки към Италия, Испания, Словения, Румъния, Австрия, Великобритания, Финландия, Холандия и България, съобщава Дойче веле.

В документа се изразява дълбока загриженост заради съмненията за изключително висок процент на измамите в България през 2009 година. Отчита се, че за целия програмен период измамите са били 20 на сто, което е определено като най-висок процент, отчитан за всички анализирани фондове. В текста се отбелязва, че повечето случаи на съмнения за измами са били открити по-скоро чрез външен контрол или намеса, отколкото чрез упражняване на вътрешен контрол на национално равнище.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *