НовиниОбщини

Населението на страната е намаляло с над половин милион души

София, Пловдив и Варна са трите най-населени града в България

Населението на България е намаляло с 581 750 души от преброяването през 2001 година насам. В момента българите са 7 351 234, сочат експресните резултати от последното Национално преброяване на населението и жилищния фонд към 1 февруари, съобщиха от Националния статистически институт. 

Според експерти отрицателният естествен прираст оказва по-голямо влияние за спада на населението, отколкото емиграцията.

В столицата официално живеят 1,3 млн. души, втори по големина град е Пловдив, а трети Варна. Най-голям спад е регистриран сред населението във Видин – с 300 000 души по-малко. Обезлюдени са 186 населени места.

Около 70% българите живеят в градовете, а около 30% – в селата, показват още данните от преброяването.

Градовете с най-застаряващо население са Видин, Монтана, Ловеч, Габрово и Кюстендил. Във Видин една четвърт от населението е над 65-годишна възраст.

Продължава традицията от последните години мъжете в България да са по-малко отколкото жените – на 1000 мъже у нас се падат 1053 жени.

Окончателните данни от НСИ, които ще включват и допълнителни данни (за вероизповеданията, за етническата структура и др.), ще станат ясни през юли.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *