post

Размерът на държавните помощи за тютюнопроизводителите за 2011 и 2012 г. е общо 140 млн. лв

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) планира санкции за фирмите, които имат неизчистени задължения към тютюнопроизводителите. Това заяви в Плевен земеделският министър Мирослав Найденов на среща в производители на тютюн от Северна България по повод очакваните поредни протести в сектора, съобщи БТА.

Министърът уточни, че проверките ще започнат от 14 април, като ще бъде потърсено съдействието и на други институции – НАП и Икономическа полиция, които да проверят сигналите срещу фирми длъжници.

По думите му размерът на държавните помощи за тютюнопроизводителите за 2011 и 2012 г. е общо 140 млн. лв. Предвиждахме 70 млн. лв., предназначени за тази година, да се изплатят през втората половина, но правим всичко възможно поне половината от тях – 35 млн. лв., да изплатим още през първото полугодие, поясни министър Найденов.

Засега обаче правителството не е вземало решение действително тютюнопроизводителите да получат обещаните им помощи.

Найденов е уточнил, че е постигната договореност с финансовото министерство, но при условие, че новосъздаденият консултативен съвет по тютюнопроизводството разработи до 14 април стратегия за развитие на отрасъла, която да бъде внесена и приета от Министерския съвет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *