post

Бюрократични проблеми и административни пречки спират развитието на отрасъла у нас, смятат производители и търговци

България е усвоила по-малко от 2% от европейските пари за биоземеделие, които са предвидени до 2013 г. Основните причини за незадоволителните резултати са неработещата нормативна уредба, технически грешки и административни пропуски, единодушни бяха производителите и търговците на биопродукти по време на форум за екологичното земеделие, организиран от евродепутата Надежда Нейнски.

Голяма част от проектите не продължават напред заради дребни пропуски и недоглеждания. „Заявленията за финансиране биват отхвърляни заради липсващ подпис, изчезнал агроекологичен код или липса на документ, който някой служител е забравил да поиска”, каза председателят на Асоциация „Биопродукти” Веселина Ралчева, цитирана от 3e-news.

Друг проблем е липсата на писма, с които наказаните да бъдат уведомявани за това какви грешки са допуснали при подаване на заявленията си. Заради това мнозина повтарят едни и същи грешки всяка година. „Няма информация защо проектите се отхвърлят. На следващата година стопаните си подават документите със същите пропуски. Получава се порочен кръг”, обясни Ралчева.

Според председателя на партия Обединени земеделци Петя Ставрева законодателството в областта на биологичното земеделие не е достатъчно хомогенно и изчерпателно. Заради административни пропуски пък вместо субсидии, някои биопроизводители са получили глоби и наказания за бъдещи периоди.

Наличието на фалшиви продукти на пазара, етикирани като еко и био продукти, посочи като най-голям проблем Живко Джамяров, председател на Асоциацията на биотърговците. Според него държавата е длъжна да следи и контролира сертификацията на биопродуктите. От асоциацията дори са предложили към Министерството на земеделието и храните да бъде създаден орган, който изцяло да се занимава с това.

За да бъде стимулиран сектора на биоземеделието, биопродуктите трябва да бъдат облагани с 5% ДДС, а не с 20%, поиска той.

Брюксел подпомага биоземеделието от 2008 г. насам чрез мярка 214 на Програмата за развитие на селските райони. С нея се субсидират производството на биоземеделие, земи с висока природна стойност, редки и местни породи, биоживотновъдство, биопчеларство.

До 2013 г. е предвидено българските биоземеделци да усвоят 455 млн. евро в тази област. Парите за екологично производство не могат да се прехвърлят към други мерки и трябва да бъдат оползотворени по предназначение, което означава, че вероятно ще се наложи да бъдат върнати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *