post

Общината ще кандидатства за финансиране по ОП „Околна среда“

Депото за битови отпадъци край благоевградското село Бучино ще бъде разширено и приведено към европейските стандарти, в него ще депонират отпадъците си общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Това бе решено на среща на министър – председателя Бойко Борисов с кметовете на 11-те общини, участници в сдружение “Струма”, създадено за реализация на проект за изграждане на “Регионален център за управление на битови отпадъци –регион Кочериново”.

Разширението и модернизирането на благоевградското сметище ще се реализира със средства от фондовете на Европейския съюз, а община Благоевград започва подготовка на проектно предложение за кандидатстване за финансиране по ОП “Околна среда”, съобщават от местната администрация.

Реализацията на проекта ще бъде съпътствана с изграждане на обиколен път на с. Бело поле.

Проектът “Регионален център за управление на битови отпадъци –регион Кочериново” няма да бъде реализиран поради тежко закъснение в сроковете за изпълнението му. Според министърът на околната среда и водите Нона Караджова и  представителите на 11-те общини, проектът е икономически нецелесъобразен и реализацията му би довела до драстично увеличение на такса “Битови отпадъци” за жителите на тези райони.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *