НовиниФинанси

Подписаха споразумение за постоянен Европейския механизъм за стабилност

Той ще замени действащия до сега Европейски фонд за финансова стабилност

Еврогрупата подписа споразумение за създаване на постоянен Европейски механизъм за стабилност, чиято цел е да гарантира стабилността на еврозоната, предават световните агенции.

Стойност му е 700 млрд. евро и е подписан от финансовите министри на 17-те страни от еврозоната – Австрия, Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Ирландия, Белгия, Холандия, Люксембург, Словакия, Словения, Марта, Гърция, Кипър, Естония и Финландия.

Новият европейски механизъм ще замени действащия от лятото на миналата година временен Европейски фонд за финансова стабилност.

Структурата ще се ръководи от управителен съвет, оглавяван от председателя на еврогрупата или специално избран председател. В заседанията му ще участват еврокомисарите от икономическия блок и председателят на Европейската централна банка. Освен това като наблюдатели на заседанията могат да бъдат канени представители на страни извън еврозоната.

Финансовите министри от еврозоната обещаха по-евтини кредити с по-дълъг падеж и по-гъвкав спасителен фонд, за да помогнат на Гърция и други длъжници от ЕС в опит да се спре разпространението на дълговата криза и да не се допусне тя да обхване Италия и Испания. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *