НовиниФинанси

Малките и средни предприятия ще получават нисколихвено финансиране по Jeremie

5 български банки подписаха споразумения с ЕИБ

Малките и средни предприятия (МСП) у нас ще имат възможност да получават по-изгодни кредити по линията Jeremie (Обединени европейски ресурси за подкрепа на малки и средни предприятия). Представителите на СИБанк, ПроКредит, Райфайзенбанк, ОББ и УниКредит, заедно с Министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписаха гаранционни споразумения с изпълнителния директор на Европейската инвестиционна банка Ричард Пели.

Споразуменията, гарантират нисколихвени и по-изгодни кредити за малкия и среден бизнес в страната. 800 млн. лева ще бъдат осигурени още през първото тримесечие, като 340 млн. евро ще бъдат осигурени по ОП „Конкурентноспособност”, 60 млн. лева от държавата и остатъка от частния сектор.

Това е един „устойчив проект и устойчив модел, парите са наши завинаги”, заяви министър Трайков. По думите му, финансирането му е за предприемчиви хора, не за тези които чакат късмета си и да получат пари на калпак.

„Малките и средните предприятия са тези, които поеха най-дълбоко ударите на кризата”, заяви Петър Андронов, Главен изпълнителен директор на СИБанк.  Всички банкери изразиха готовността на ръководените от тях финансови институции да започнат работата по финансирането.

На церемонията стана още ясно, че информацията за точните условия между всяка от търговските банки и инвестиционния фонд са конфиденциални. Никой от официалните лица не пожела да отговори на въпроса с колко точно ще са по-изгодни тези кредити от нормалните за МСП.

До края на годината се очаква да бъдат алокирани 100% от парите по ОП „Конкурентноспособност” и платени 50%.

JEREMIE е инициатива на Европейската Комисия и Европейската Инвестиционна Банка за по-лесен достъп на МСП в ЕС до структурните фондове и националните ресурси. Инициативата цели да засили предприемачеството и да подсили развиването на пазарите. В България, 15% от JEREMIE се финансира от държавния бюджет в рамките на ОП „Конкурентноспособност”.

Андрей Анастасов
andrey_a@stroimedia.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *