post

Въпреки намалението през 2010 г , средните за страната стойности са по-високи от средноеверопейските

Европейската комисия е предупредила българския телекомуникационен регулатор да вземе мерки срещу раздутите цени на мобилните разговори, за които гражданите на най-бедната страна в ЕС плащат повече от останалите европейци, съобщи Еурактив.

Комисията ще издаде препоръки, които Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще бъде „задължена да вземе под най-сериозно внимание”. Това се посочва в писмен отговор на комисаря по дигиталната политика Нели Крус в отговор на въпрос на евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП-ГЕРБ), как ЕК ще поднови намаляването на цените за разговори между различни мобилни оператори, за да достигнат или паднат под нивото на европейските тарифи.

Българският регулатор намали тарифите до 6.64 евроцента за минута през 2010г, но в сравение със средните тарифи в Европа (4.91 евроцента), цените са отново по-високи. Санкциите с които КРС плаши операторите са изключително ниски в сравнение с печалбите им- от 50 до 1000 лева седмично.

Според председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, регулаторът  готви втори план за поетапно намаляване на цените за терминиране на разговори в мобилни и стационарни мрежи. Пред “Дневник” той заявява, че новата вълна на регулациите касае само таксите, които операторите заплащат помежду си за осъществяването на разговори между мрежите им. Намаляването на цените за терминиране обаче трябва да засегне и цените, които потребителите плащат за услугите им.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *