НовиниОбразование

Сергей Игнатов иска 50 млн. лева от бюджета за европроекти

Средствата ще бъдат в специален фонд и ще се използват за съфинансиране

Министърът на образованието Сергей Игнатов ще поиска още 50 млн. лева от централния бюджет. Тези пари ще отидат в специален фонд за съфинансиране на европейски проекти в образованието и науката.

Това каза Игнатов преди началото на заседанието на Министерския съвет днес. Той допълни, че ще води преговори с финансовия министър Симеон Дянков за допълнителните средства, съобщи БТА.

Когато бюджетът е ограничен и има възможност да се спечелят европейски пари, трябва да има и средства от националния бюджет за съфинансирането на проекти, коментира Сергей Игнатов. По думите му средствата в този специален фонд трябва да са 50 милиона и да се използват за съфинансирането за цялата образователна и научна система.

Няколко висши училища и няколко институти в БАН са много активни в работата си по европейските проекти. Около 20 процента от “колегите в БАН правят много силни проекти и дори не зависят от заплатите, които получават, но за да вървят още по-напред ще имат нужда от това съфинансиране”, допълни още министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *