НовиниУслуги

До месец в България ще стартира хранителна банка

Хранителната банка ще дарява храни, които ще се събират от земеделски стопанства, производители, дистрибутори, търговци и от обществото

До един месец се очаква да стартира хранителна банка в България. Това стана ясно след среща на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с вицепрезидента на Глобалната мрежа за хранителни банки Крис Ребсток в МЗХ. Ако България създаде хранителна банка тя ще бъде 51–та страна в света, която ще има такъв модел на подпомагане за нуждаещите се хора, посочи г-н Ребсток.

Правителството подкрепя създаването на подобен модел на подпомагане, защото трябва да търсим всяка възможност, особено, когато е насочена към бедните хора, каза министър Найденов. Още преди половин година тази тема бе обсъдена с министър – председателя Бойко Борисов и имаме неговата принципна подкрепа, добави той.

Министерство на земеделието и храните ще предостави офис на неправителствената организация, която ще управлява хранителната банка, съобщи министърът. Много важен остава въпросът за освобождаване на дарените стоки от ДДС. Премиерът е възложил на Министерство на финансите да се изготви становище по този въпрос, посочи министърът и допълни, че все още чакаме техния отговор. МФ ще иска система, която изключва възможността за злоупотреби и уверение, че всичко ще бъде прозрачно.

Хранителната банка ще дарява храни, които ще се събират от земеделски стопанства, производители, дистрибутори, търговци и от обществото, посочи Ребсток. Идеята е да бъде изградена инфраструктура в рамките на една страна, която да работи с благотворителна цел.

Безопасността и качеството на дарените храни ще бъде гарантирано, посочи д-р Венцеслава Тасева, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Българските консуматори трябва да са спокойни, че храните ще са в срок на годност и ще се даряват само пълноценни и полезни за здравето храни, каза още тя. Хранителната банка ще бъде под контрола на БАБХ.

В България има над милион и половина нуждаещите се хора и десетки хиляди тонове храна, която се унищожава, съобщи Марина Бракалова, директор на Форум Хранителна банка. Целта е да съберем 250-300 тона храна за предстоящата година. Първоначално ще функционира едни склад на хранителната банка. Нужните средства за финансиране на проекта са в размер на 400-500 хил. лв.

Резултатът е, че ще бъдат събрани продукти на стойност 2 или 3 пъти повече, които ще се предоставят на социално слабите хора. Големи компании вече са заявили готовност да даряват храни на банката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *