ЗдравеопазванеНовини

В "Шейново" пускат пилотен електронен регистър на ражданията

Всички болници ще имат такъв от следващата година

От днес на територията на Втора САГБАЛ „Шейново” ЕАД започва пилотно внедряване на „Електронен регистър за новородени”, съобщиха от болницата. Електронната система ще позволи в реално време (он лайн) да се изпраща информация към Централна електронна база данни на Министерство на здравеопазването за всяко новородено бебе в т.ч. тегло, ръст, пол, дата и час на раждане, състояние на майката и бебето, лекар който е водил раждането и т.н.

Проектът е ръководен от Министерство на здравеопазването и взаимства най-добри практики на водещи страни в Европа (Германия, Швейцария, Англия и др.). Това ще позволи да се вкара максимална прозрачност по отношение на ражданията, като организация на медицинското поведение и спазване на медицинските стандарти.

От Нова година всяка болница ще съобщава в електронен регистър за ражданията, извършени в нея, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стефан Константинов. По думите му така ще се увеличи контролът над лечебните заведения.

Вписването ще се извършва до 24 часа след раждането от оторизиран специалист, който ще носи персонална отговорност за нанесените данни. Регистърът е задължителен за всички АГ-болници или такива с АГ-отделение. Личните данни, вписани в регистъра, са надеждно защитени, увери министър Константинов.
Персоналът, работещ в една болница, няма да може да вижда какво се вписва от друга болница.

Вписването в регистъра ще става чрез електронен подпис.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *