НовиниФинанси

Очакваме Еврокомисията да ни възстанови 400 милиона лева

Министерството на финансите е удовлетворило необходимостта и нуждата от финансиране както за пътните проекти, каза министър Павлова

В следващите 1-2 месеца Еврокомисията трябва да ни възстанови 400 милиона лева, като разходи, които са легално платени. Това съобщи в края на миналата седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По думите й  това е нормален процес – плаща се от бюджета и ни възстановяват средствата. Винаги имаме малко повече платено от бюджета за сметка на възстановено от страна на ЕК, допълни тя. Стандартно пропорцията е 80% на 20%. 80% са средства, които ще можем да възстановим от ЕК, а 20% са съфинансиране от държавния бюджет, уточни Павлова, цитирана от БГНЕС.

Минимумът, който ни е осигурен, е над 250 млн. лв., с които ще можем да се разплатим реално за изпълнението на магистралите. 80% от тези пари ще могат да ни бъдат възстановени, след като ги декларираме пред ЕК. Три пъти годишно можем да се сертифицираме пред ЕК и да ни бъдат възстановявани средства. Не е необходимо да имаме напълно завършен проект, каза още Павлова.

Реализираме магистрала „Тракия”, магистрала „Марица”, магистрала „Струма”, пътя Кърджали – Подкова. Започваме реализацията на обходите на Монтана, на Враца. Ще стартираме и други процедури за Габрово и неговия обход, включително и София – Калотина, участъците от Западната дъга, северния скоростен път. Нормално е да има заделен такъв ресурс – след като изберем изпълнители, веднага след това трябва да изплатим аванси. Този ресурс сме го заявили, Министерството на финансите е удовлетворило необходимостта и нуждата от финансиране както за пътните проекти, така и за проектите, свързани с реализацията на метрото, които са в доста напреднал етап на изпълнение, и ЖП-проектите, които се управляват – каза тя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *