ЕнергетикаНовини

България може да бъде глобена, че не е либерализирала енергийния си пазар

Общо осем държави не са въвели двете европейски директиви

Европейската комисия отправи писмено искане към осем държави-членки да въведат в най-близко бъдеще директивите за електроенергия и газ. За това информира Europeanvoice.com в прессъобщение от вчера.

България също е сред тези осем държави и е поканена да внесе разяснения защо все още не е въвела европейското законодателство за отварянето на националните си енергийни пазари за конкуренцията.

Комисията посочи България, Кипър, Люксембург, Холандия, Румъния, Словакия и Испания като държавите, които не са информирали ЕК относно това дали са предприели мерки да пренесат евродирективите към националните си законодателства и да либерализират енергийните си пазари. Естония също е с пропуски, тъй като не е транспонирала директивата на ЕС за газ.

Следващата възможна стъпка на европейските институции е да се задейства съда на ЕС, който най-вероятно ще наложи глоби върху страните за това че не са взели нужните мерки и не са се съобразили с крайните срокове.  

В писма отправени към осемте страни-членки, ЕК настоява държавите своевременно да изпълнят задълженията си и да се уверят, че директивите са изцяло транспонирани към местните законодателни системи. В писмата се дава срок от два месеца, в рамките на който държавите трябва да дадат своите отговори и становища пред европейския орган.

Двете директиви за газ и електроенергия са приети от Евросъюза още през 2009 година и са част от Третия енергиен пакет на ЕС, който представлява съвкупност от законови актове и предвижда създаването на единен енергиен пазар до 2014 година.

Редактор: Силивя Савова
  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *