КултураНовини

Ремонтират Варненския театър с европари

Поректът е на стойност 4, 3 млн. лв от Европейския фонд за регионално развитие

Варненският театър ще бъде ремонтиран с пари от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет. Проектът е на стойност 4,3 млн. лв. С парите ще се подменят осветлението и дограмата на сградата, ще се освежат външната фасада и фоайетата, ще бъдат сменени столовете и паркетът, както и стенната декорация, съобщи Дарик. 

Сред подобренията, които предстои да бъдат направени са въртяща се сцена с диаметър 10 метра, нова оркестрина, комфортен и красив салон и много по-добра акустика. За последно културният дом е бил ремонтиран през 89-та година. 

Обновяването на културната институция ще бъде възложено на фирмите „Лъки“, „Одесос строй“ и „Европлам“, които са спечелили обществената поръчка. След ремонта партерът ще остане същият, но цялата конструкция на балконите ще се подмени. Броят на столовете ще се намали за сметка на комфорта на зрителите. Ще бъде монтирана специална рампа за инвалиди. 

Орнаментите и цветът на сградата няма да бъдат променяни, тъй като тя е паметник на културата. Ремонтът ще продължи 4 месеца. 

Варненци и гостите на града, които желаят да се включат в ремонта с финансова помощ, ще могат да направят дарение, като имената им ще бъдат изписвани в книга или специални мемориални плочи в зависимост от сумите, които са предоставили. За любителите на театралното и оперно изкуство е най-новото предложение на Театрално-музикалния продуцентски център – т. нар. „стол на спонсора“. Той ще може да се откупва за целия сезон срещу 1500 – 2000 лв. за първи ред и 1000 – 1500 за втори.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *