НовиниУслуги

След две години: 5 оперативни програми с 20 млрд.лв ресурс

Към момента ОП “Транспорт” и ОПАК са първенци по изплатени проекти

За следващия програмен период (2014-2020 г.) се предвиждат 5 оперативни програми и достъп на България до 20 млрд. лева по тях. Това съобщи пред журналисти министър Томислав Дончев при откриването на изложението “Европа за нас”, информира БТА и econ.bg.

Ще продължи съществуването на оперативните програми “Транспорт” и “Околна среда”.

Програма “Регионално развитие” ще се казва “Градско развитие”, а наследникът на програма “Конкурентоспособност” – “Иновации и предприемачество”.

Преди десетина дни министър Сергей Игнатов съобщи, че до септември Министерството на образованието, младежта и науката трябва да подготви самостоятелна оперативна програма “Наука и образование”. Впоследствие от БСП се обявиха, че ще искат създването на подобна програма. 

В момента заявления за кандидатстване се приемат по следните оперативни програми: Транспорт, Околна среда, Регионално развитие, Конкурентоспособност, Техническа помощ, Развитие на човешките ресурси и Административен капацитет.

Според данни на информационен портал за Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС в България най-много средства към 30 април са изплатени по ОП “Административен капацитет” и ОП “Транспорт”. Най-слабо е пък изпълнението на ОП “Околна среда”и ОП “Развитие на човешките ресурси”.

Причина за много усвоени средства по ОП “Транспорт” е фактът, че с тях се изграждат проекти като магистралите “Тракия”, “Струма” и “Марица”, както и разширениеот на столичното метро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *