IT секторНовини

България е под средните нива на разпространение на скоростен интернет

Достъп до фиксирана високоскоростна връзка имат едва 16 % от хората в страната

46% от българите никога не са използвали интернет. Точно толкова са обаче и тези, които редовно сърфират в мрежата. Едва 7% от българското население пазарува онлайн. Достъп до фиксирана високоскоростна връзка имат 16 процента от хората в страната или близо 12 на сто под общия дял в ЕС. Това са част от данните в изследване на Европейската комисия в сферата на цифровите технологии. Данните са от 2011 година и според тях с 4% нарастват хората, които използват интернет, като средното ниво за ЕС е 68%. Равнищата на разпространение на високоскоростен интернет в България обаче са под средните нива в Общността. 

Увеличаващата се консумация на данни и преминаването към технологии за мобилна връзка (като например чрез смартфони) и мобилни услуги (като трето поколение (3G) интернет, пряко излъчване на музика в интернет и уеб базирана поща) са най-важните тенденции в сектора на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), където в момента има 8 милиона работни места и който генерира 6 % от БВП на ЕС.

През миналата година 15 процента от българите са използвали услугите на електронното правителство, докато този дял в ЕС е над три пъти по-висок. Комисията отбелязва, че днес използването на мобилен интернет е увеличено с 62 процента, а броят на абонатите на мобилна широколентова връзка в ЕС е достигнал 217 милиона. Общо 15 милиона европейци са се свързали за пръв път към интернет през 2011 г. и сега 68 на сто от тях редовно се включват, показва изследването. Профили в социалните мрежи имат 170 милиона граждани на ЕС.

Гърция, Португалия и Ирландия се насочиха към електронно управление, което да допринесе за поддържане на качеството на обществените услуги, се посочва в съобщение на ЕК. Заедно с Чехия най-голям растеж в предоставянето и използването на електронното управление е отбелязан в изпитващи финансови затруднения икономики.

ЕК отчита като слабост това, че половината от работната ръка в Европа не разполага с достатъчни умения в областта на информационните технологии. Докато 43 на сто от гражданите на ЕС имат средни или добри умения за работа с интернет и могат например да го използват за телефонен разговор или за създаването на сайт, почти половината от работещите не са убедени, че притежават достатъчни компютърни и интернет умения за настоящия пазар на труда. Към 2015 г. се очаква свободните работни места в сектора на технологиите да бъдат 700 000, се уточнява в съобщението.

Представените данни показват, че 58 на сто от потребителите пазаруват онлайн, но само един от всеки 10 е купувал от сайт, установен в друга държава от ЕС. Езиковите пречки и бюрокрацията (например отказ от доставка и усложнения с авторското право) са най-големите отчетени проблеми.

Комисията отбелязва, че телекомуникационните дружества продължават да се възползват за сметка на потребителите от завишените цени на международния роуминг. През 2011-2012 г. повече дружества са се отказали от измамния подход, както го определя ЕК, като са предложили цени за роуминг, съобразени с цените на националния пазар. Въпреки това потребителите все още плащат средно три и половина пъти повече за разговори в чужбина, отколкото у дома.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *