НовиниТранспорт

Над 80 пъти ръст на разплатените по ОП "Транспорт" средства

По програмата са договорени 90 на сто, изплатени са 30%

Над 80 пъти е нараснала сумата на договорените и разплатените средства по Оперативна програма “Транспорт” за последните 3 години. Това отчете министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусията “Научени уроци от настоящия програмен период”, която се организира в рамките на изложението “Европа за нас”.

Според Московски към днешна дата са договорени 92 на сто от бюджета на програмата или над 3,6 млрд. лв., а са изплатени са над 1,190 млрд. лв. или около 30 на сто. По думите му в средата на 2009 г. тези цифри са били тревожно малки, но благодарение на предприетите мерки ОП “Транспорт” отчита все по-добри резултати, информира БТА.

“Надявам се да успеем да се възползваме максимално бързо от европейското финансиране за БДЖ “Пътнически превози”, допълни  Московски. Той обясни, че Европейската комисия е одобрила предложението да бъдат отпуснати средства за закупуването на нови влакове през следващия програмен период и изрази надежда това да се случи още другата година.

Сред приоритетите за реализиране транспортният министър определи реализирането на проекта за модернизация на Централна жп гара в София в най-кратки срокове. “Колегите от НКЖИ вече са готови с документацията по проекта, като трябва да се изчистят само някои технически въпроси и се надявам, че през 2014 г. това съоръжение ще има модерен, европейски облик”, допълни той.

Министър Московски се спря и на другите проекти, които завършват тази година, като акцентира, че благодарение на добрата работа е договорено с Европейската комисия още два етапа от софийското метро да се реализират през този програмен период.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *