ЗемеделиеНовини

13 общини получиха 4,2 млн. лв за насърчаване на туризма

Със средства от ПРСР ще се строят екопътеки, етнографски музеи и атракции

Държавен фонд “Земеделие” одобри вчера субсидии в размер на 4 260 864 лв. по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности”. Проектите са на 13 общини, които планират изграждане на екопътеки, музеи и атракции, места за спорт и развлечения и информационни центрове и изработят маркетиниг стратегии за туристическите обекти. 

Сред най-интересните проекти е този на община Гурково, която ще създаде туристически информационен център с музей на магарето. Общината ще изгради рампа за хора с двигателни затруднения, оборудва кът за деца и постави информационни и пътни табели. Общините Ново Село, Чупрене, Мизия и Стрелча също ще създадат туристически центрове, като община Стрелча ще купи и съоръжения за велотуризъм.

Община Сухиндол ще направи игрище за пейнтбол и игри с въжета, както и екопътека „Деветашко плато”. Община Априлци ще вложи средства от Програмата за развитие на селските райони в игрище за мини-футбол, соларни лампи и туристически център, който ще бъде охраняван със система за видеонаблюдение.

Проектът на община Чипровци е за създаването на атракции за посетители и места за отдих в ландшафтния парк „Широка планина” в с. Превала. Паркът ще има беседка, заслон, брод и чешма. По друг проект същата община ще създаде зона за експониране на традиционни занаяти.

Община Баните ще изгради център за посетители, който ще представи нейното природното и културно наследство. За него ще бъдат купени народни носии, музикални инструменти и аудио-визуално оборудване, което ще пресъздава народни обичаи. Средства ще бъдат вложени и в мебели за посетителските центрове, 3-4 минутни филми за местното етнографско, историческо и природно наследство, както и в  софтуер.

Последните четири проекта са за създаването на парк комплекс и амфитеатър; на планинско колоездачно трасе; на екопътека, както и на етнографски музей. Те са съответно на общините Каспичан, Трън, Сапарева Баня и Хитрино.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *