НовиниОбщини

Тервел ще реализира два инфраструктурни проекта с европари

Общината кандидатства по ОП “Регионално развитие” и Програма за развитие на селските райони

Община Тервел ще търси европейско финансиране за реализацията на два нови инфраструктурни проекта, съобщиха от местната администрация. 

Общината ще кандидатства по ОП “Регионално развитие” за „Преструктуриране на МБАЛ-Тервел в медицински център”. Проектът е на стойност 999 995 лева. Дейностите ще се фокусират върху обособяване на крило в сградата на бившата болница, което ще бъде обновено и превърнато в медицински център. Планират се строителни работи за 579 015 лева, както и купуване на линейка, нова рентгенова уредба, мамограф, биохимичен анализатор, ехограф, два микроскопа, апарат за електротерапия и вакуум терапия, автоклави за стерилизиране на медицински инструментариум. Вече със собствени средства общината е закупила апарат за лазертерапия, поръчан е и такъв за гликиран хемоглобин.

Вторият внесен за одобрение проект е по Програма за развитие на селските райони и е на стойност 1 955 780 лева. Включва рехабилитация на 11 участъка от общинската улична мрежа с локални ремонти на основата и преасфалтиране на цялата повърхност на улиците “Гео Милев”, “Хаджи Димитър”, „Вардар”, “Стара планина”, “Вит”, „Лом”, “Г.Раковски” в Терве; улица “3-та” в с.Жегларци, която води до мандрата; улица “15-та” в с.Зърнево, водеща до обувната фабрика и детската градина; улица”1-ва” и “7-ма” в с.Нова Камена; както и улицата от читалището до училището в с.Коларци. От общината приключиха успешно и отчетоха три предходни проекта по същата мярка на програмата.

На 15 юни т.г. общината подписа договори с добричката фирма “Пътно строителство” АД за рехабилитация на общинските пътища Тервел-Безмер, Тервел-Полк.Савово и Каблешково-Нова Камена, и с варненската фирма „Хидрострой” АД – за изграждане на нов водопроводен участък в с.Каблешково.

В процес на оценка са други два проекта, внесени през първото тримесечие на 2012 г. – за саниране на читалищната сграда в Тервел и за образователна интеграция на деца и ученици от общината в съчетание със завършване на физкултурен салон в ЦДГ „Здравец”, допълват от общината.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *