НовиниУслуги

Искат законодателни инициативи за подобряване правата на пътуващите в границите на Европа

В случаи на големи закъснения или други неудобства, пътниците трябва да могат да подадат оплакване незабавно, настояват евродепутати

Изпълнителната власт в ЕС да подготви законодателни инициативи за подобряване правата на пътуващите в границите на Европа, призоваа евродепутати. Транспортната комисия към Европейския парламент посочва, че смесицата от закони за правата на пътниците, различни при различните юрисдикции и различните видове транспорт, са непълни и са нужни подобрения, предаде АФП, цитиран от Фокус.

Според консерватора и докладчик за законодателната дейност в тази сфера Джордж Бах, от Люксембург, на летищата и гарите трябва да бъдат създадени нови помощни центрове.

„В случаи на големи закъснения или други неудобства, пътниците трябва да могат да подадат оплакване незабавно. Съществуващите европейски директиви трябва да се преработят така, че да осигуряват по-добра прозрачност за пътниците”, казва той.

Независимият евродепутат от Естония Виля Сависаар-Томаст допълва, че „потребителите не трябва да плащат за лошото ръководство на други”, визирайки фалитите или отнемането на лицензи на туристически компании. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *