ЗдравеопазванеНовини

Здравният зам.-министър оглави европейския орган за управление на СЗО

България ще бъде домакин на предстоящата сесия на 20 – ия Постоянен комитет

 

Заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова е новият председател на европейския орган за управление на Световната здравна организация –  Постоянния комитет на Регионалния комитет на СЗО за Европа /ПКРК/, съобщиха от здравното министерство. 

Постоянният Комитет е подкомитет на Европейския регионален комитет, състои се от 12 представители на 53-те страни-членки от Европейския регион на СЗО и е орган за управление на стратегическите дейностите на СЗО на регионално ниво. През 2010 г. Десислава Димитрова беше избрана за член на Постоянния комитет, а през 2011 г. за заместник-председател.

С избора на заместник-министърът за председател на ПРКР, страна ни получава признание за приноса си към европейските политики на здравеопазването, а това ни дава възможност да участваме активно в работата на международните организации в областта на здравеопазването, се казва в прессъобщението.

На сесията на Регионалния Комитет беше приета поканата, отправена от Министерството на здравеопазването, България да бъде домакин на предстоящата сесия на 20 – ия Постоянен комитет. Проявата ще се проведе в края на месец ноември тази година.

Сесията бележи нов етап в историята на СЗО, тъй като държавите-членки приеха и Новата европейска стратегическа рамка за здраве и благосъстояние – Здраве 2020 (Health 2020), която е резултат на сближаване позициите на всички държави-членки в период, продължил две години. Основната цел на документа е страните да възприемат и прилагат унифицирани подходи за отговор на здравните предизвикателства, както и да постигат възможно най-високо ниво на здраве и благополучие. Сърцевината  на новата европейска политика в областта на здравеопазването „Здраве 2020”, е въпросите, свързани със здравето, да станат неразделна част от политиките на всички държави-членки, както и да се насърчават иновативните начини на работа в сектора.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *