ЕнергетикаНовини

Калфин: ЕС ни реже парите по фонд "Козлодуй"

Причината е, че неядрената част бави изпълнението на ядрената и затова трябва да бъде спряна

Европейският съюз ще намали наполовина исканите от България пари по инструмента фонд “Козлодуй”, съобщи българският евродепутат Ивайло Калфин. Средствата в него са за извеждане от експлоатация на четирите блока от АЕЦ “Козлодуй” и за енергийна ефективност.

Според Калфин Комисията за промишленост, изследвания и енергетика на Европарламента разглежда възможността да отреже парите за енергийна ефективност.

В доклада на Брюксел се казва, че неядрената част бави изпълнението на ядрената и затова трябва да бъде спряна. Освен това проекторегламент предвижда европейската служба за борба с измамите ОЛАФ да може да следи усвояването на средствата, се казва в съобщение от пресофиса на Калфин.

Източник от икономическото министерство коментира, че до този момент подобна информация не е идвала във ведомството. До този момент страната ни е успяла да усвои едва една трета от договорените пари по фонда (143,8 млн. евро от общо 334,8 млн.). За следващия програмен период България беше дала заявка за 450 млн. евро, които обаче според Калфин няма да бъдат предоставени и дори ще бъдат съкратени до 208,5 млн. евро. Освен това Брюксел иска да раздели Литва от България и Словакия, което според евродепутата означава, че ще трябва сами да се борим за позицията си. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *