Новини

Директорът на ИАГ ще бъде уволнен

Бисер Дачев не е реагирал на сигнали за нарушения със защитени територии

Директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Бисер Дачев ще бъде освободен от поста си, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Найденов, заедно с  премиера Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и министъра на околната среда и водите Нона Караджова бяха в Министерския съвет на среща с представители на екоорганизации във връзка със сделката за дюните, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Причината за отстраняването на Дачев е, че ИАГ не е реагирала на поредица от сигнали при нарушения със защитени територии.

С подпис на заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова аграрното ведомството продава земята на тъста на шефа на Българския футболен съюз Боби Михайлов – Димитър Петров, на цена под данъчната оценка. За по-малко от 24 часа имотът е препордаден на четири пъти по-висока цена, припомня Дарик.

Скандалният имот край Несебър е изваден от горския фонд още през 2008-ма година, когато Дачев не е шеф на агенцията. Причината за уволнението му е в липсата на реакция въпреки редицата сигнали, които са подадени в агенцията по случая.

Освобождаването на Дачев е заради това, че в Агенцията по горите са получавани сигнали за това, че тези територии дори в миналото са с променен статут и няма реакции на тези сигнали. „Още повече че след започването на строежа също е имало подаден сигнал до горската стража”, каза още министърът.

Скандалът започна в края на миналата година, когато стана ясно, че багери заравняват пясъчните дюни край Несебър. Земята е защитената зона Ахелой – Равда – Несебър и е част от Натура 2000. Държавата губи около 3.5 милиона лева от сделката.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *