Новини

ЕК предлага съкращаване на 5% от служителите в евроинституциите

Мярката е с цел реализиране на икономии

Като спестовна мярка Европейската комисия предлага съкращаване на 5% от служителите в евроинституциите. Плановете важат до 2017 година и предвиждат още увеличаване на работното време и пенсионната възраст. Мерките ще предизвикат недоволство сред служителите, но вероятно ще се харесат на държавните лидери, които призоваха за икономии, съобщи БНТ.

Един от спорните въпроси на срещата на европейските лидери през ноември бяха разходите за европейската администрация. Някои държави, включително България, искат орязването им. Това е на път да се случи, ако бъдат приети предложенията на Европейската комисия за икономии.

Предлага се съкращаване на пет процента от служителите, увеличаване на работната седмица без увеличаване на заплащането, увеличаване на пенсионната възраст, назначаване на повече хора на временни договори, вместо на постоянни, намаляване на парите, които служителите получават за разходи за прибиране в родните им страни по време на почивка.

Заради инфлацията от 2004 до 2011 покупателната способност на заплатите на еврослужителите е намаляла с почти осем процента.

Най-ниската заплата на служител в европейските институции е 1847 евро, колкото получава шофьор, най-високата – 18370 евро получава директор на генерална дирекция.

Заради изоставането в индексирането, институциите все по-трудно привличат на работа топ специалисти от по-богатите държави, защото разликата в заплатата, която предлага Брюксел и тази във Великобритания, Швеция и Финландия, например, е голяма.

Съкращенията ще увеличат натоварването на администрацията, която всъщност е по-малка от тази в отделните държави, занимаваща се с подобна дейност.

В дирекцията по земеделие на Европейската комисия работят почти 40 пъти по-малко служители, отколкото в земеделското министерство на Франция, а в европейската дипломатическа служба – шест пъти по-малко хора, отколкото в британското външно министерство.

Очаква се мерките на Комисията да доведат до икономии от един милиард евро в периода до 2020 година, както и да нови стачки на служители в институциите.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *