НовиниУслуги

160 общини получават 32,5 млн.лв за социални дейности

По схема “Помощ в дома” ще бъде осигурена работа за около 5 000 безработни

32,5 млн. лева европейски средства отиват в 160 общини  по схемата “Помощ в дома” на програмата За развитие на човешките ресурси, съобщи Btv. Със средствата се очаква да бъде осигурена работа на около 5000 безработни. В продължение на поне 1 година те ще получават средната заплата за страната за заеманата длъжност, срещу което те ще помагат на хора с увреждания и самотни възрастни.

Схемата предвижда общините да наемат безработни, обучават ги за домашни помощници, след което те започват да обикалят домовете на хора с увреждания и на самотни възрастни, за да им помагат в ежедневните грижи. 

Във всички одобрени общини услугата ще се финансира с евросредства до края на 2014-а. Ресурсите на общините ще стигнат за обгрижване на общо 13 хиляди нуждаещи се.

Хората, които искат да имат домашни помощници, трябва да подадат документи в общината. Одобрените ще бъдат посетени на място от социални работници, които ще преценят каква точно помощ им трябва – от някой да им сготви, да им напазарува, да се погрижи за хигиената или да ги изведе навън.

Хората ще избират деня и часа, в който да идва помощник в дома им. За услугата ще плащат символични суми. В София става въпрос за няколко стотинки на час.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *