Новини

Студенти реновираха подлез по програма на Джуниър Ачийвмънт България

Проектът спечели първо място в конкурс за „Най-добра бизнес идея“ на образователната организация

Млади инженери, завършили Лесотехническия университет, реновираха подлез в район Подуяне, София, в рамките на обучението им по програма „Учебна компания за студенти” на Джуниър Ачийвмънт България. Подлезът се намира под бул. Ботевградско шосе и ул. Сава Цонев и е реализиран по техен проект, спечелил първо място в конкурс за „Най-добра бизнес идея“ на образователната организация.  

Екипът работи по проекта в продължение на две години и половина, провокиран от идеята да предостави архитектурни решения, които подобряват градската среда, като я правят по-безопасна и приятна. За реализирането му младежите основават учебната компания „I like design”, която работи в център по предприемачество в Лесотехническия университет по проект на МИЕТ, и с идейния си проект печелят журито на Джуниър Ачийвмънт България. В последствие те представят проекта пред кмета на Столична община и получават одобрение за реализацията му. Следва одобрение на конкретния проект за подлеза в район Подуяне и реализиране от фирма-подизпълнител, под надзора на екипа на “I like design”. За изпълнението на проекта студентите получават напътствия и подкрепа от проф. Владимир Пиралков, Лесотехническия университет и активната помощ на район Подуяне с кмет Ева Митова.

„Програмите на Джуниър Ачийвмънт България помагат на стотици млади хора да реализират идеите си и да приложат знанията си на практика”, каза г-жа Милена Стойчева, Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България. „Проектът на „I like design” е само един от многото успешно реализирани идеи на студенти, обучаващи се по нашите програми. Радваме се, че нашите възпитаници показват все по-добра предприемаческа култура и мислят за решения в полза на обществото,” допълни г-жа Стойчева.

Програмата „Учебна компания за студенти” е базирана на модела на европейската програма JA-YE Startup Programme, която от своя страна следва методологията на най-дълго съществуващата и утвърдена програма на Джуниър Ачийвмънт – „Учебна компания”, призната от Европейската комисия за “Най-добра практика в обучението по предприемачество”. В рамките на учебната година участниците основават своя учебна фирма по модел на дружество с ограничена отговорност като набират дялове помежду си. Следвайки модела на „учене чрез практика” екипът генерира бизнес идея, организира работата във функционални отдели, провежда маркетингово проучване, разработва прототип на продукт/услуга, подготвя бизнес план и осъществява продажби. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *