Новини

Earnst & Young: Броят на безработните в еврозоната ще достигне 20 млн. души

Гърция и Испания продължават да отчитат и най-висока безработица

Положението на трудовия пазар в еврозоната ще се влоши, прогнозира консултантската компания Earnst & Young, цитирана от ДПА. През втората половина на 2013 година броят на безработните в еврозоната ще достигне максимум от близо 20 милиона души, сочи изследване на компанията.

През 2010 година в страните от валутния съюз без работа бяха общо 15,9 милиона души, припомня ДПА. Според последните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в края на ноември, през октомври в 17-те страни 18,7 милиона души са били безработни. Експертите очакват най-високи равнища на безработица да бъдат отчетени в Гърция, Испания и Португалия. 

Безработните в еврозоната към края на 2012 година са над 18,5 милиона – с 2,2 милиона повече от 2011 година. Сред безработните в еврозоната 3,5 милиона са на възраст под 25 години, което прави младежка безработица от 23,3%.

Гърция и Испания, двете страни, пострадали най-много от кризата в еврозоната, продължават да отчитат и най-висока безработица – 25,1% в Гърция през юни и 25,8% в Испания през септември.

Най-ниско е равнището на показателя в Австрия (4,4%), Люксембург (5,2%) и в Германия и Холандия (5,4%).

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *