Новини

Зам.-министър Боянова замесена в скандал с местни инициативни групи

Според доклад зам. – министърът и нейният екип е правила опити за намеса в работата на комисия за оценка на стратегии за местно развитие

Зам. -министърът на земеделието Светлана Боянова, която стана популярна през последните дни с факта, че подписа скандалната сделка за дюните край Несебър е била проверявана от Главния инспекторат на МС по сигнал за нарушения в МЗХ, свързани с евросредства. Това става ясно от документи, цитирани от БГНЕС.

Спорният терен в Несебър бе продаден на 27 ноември миналата година от земеделското министерство за 581 212 лева (20 лв. на кв.м). На следващия ден той бе препродаден от купувача на седем пъти по-висока цена – 4 млн. лева (138 лв. на кв.м).

Заключенията от проверката на Инспектората са в рамките на десетки страници. Докладът посочва какви са резултатите от извършената проверка за нередности в МЗХ. Възложена е от премиера Бойко Борисов и има неговият подпис и неговото “Да” след като вече е изготвен. Проверката е направена след сигнал, в който се твърди, че ръководството на аграрното ведомство е допуснало нарушения при одобрение на Местни инициативни групи (МИГ) по мерки по ПРСР. Проверката е за дейността на заместник – министъра на земеделието и храните, на когото Мирослав Найденов е възложил да контролира дейността на дирекция “Развитие на селските райони”

Проверката се отнася за стратегии за милиони левове. В повечето случаи за над три милиона лева.

Сигналът е от 4 ноември 2011г. подаден от Маргаритка Астраджиева, която е била зам. – председател на комисията за оценка на стратегиите на местно развитие и копие от него е изпратено и на директора на ОЛАФ Джовани Кеслер. В сигнала се твърди, че зам. – министър Боянова и нейният екип е правила опити за намеса в работата на комисия за оценка на стратегии за местно развитие, подадени от МИГ. Искала е информация за оценката и взетите решения. Според него през юни 2011г. председателката на комисията е била повикана в кабинета на Боянова, “където е поискано да докладва за напредъка на работата на комисията и е била питана за конкретни заявления-дали са одобрени и дали ще получат финансиране”. Отговорът е бил отрицателен и два дни по-късно със заповед на Мирослав Найденов съставът на комисията е сменен – отстранени са председателят, заместникът му и някои от нейните членове.

С нова заповед пък на министъра, но подписана от Светлана Боянова, е наредено да се направи повторна техническа оценка на представените стратегии.

Според Астраджиева тази повторна оценка цели “манипулиране на резултатите от оценката”. Тя дава за пример оценките на МИГ Етрополски балкан, която от 31 – во място е класирана на 6-то, МИГ Тунджа пък от 11-то е класирана на 2-ро и МИГ Струмяни – Кресна от 30 -то на 18 – то място. Има и твърдения за нередности.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *