Новини

Договорили сме 12 млрд. лв по оперативните програми

Приоритет за тази година е приемането на Закона за управление на средствата от Европейския съюз

Към края на 2012 г. отчитаме договаряне на над 12 милиарда лева. Това каза министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев при представянето на анализ на финансовото изпълнение на оперативните програми за изминалата 2012 г. в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус”. По думите на Дончев има още няколко проекта, които трябва да бъдат договорени през 2013 г. Плащанията за тази година са в размер на 35% или над 5,4 милиарда лева, което според министъра е много добър резултат.

Дончев посочи, че за периода 2007 – 2010 г. включително България е успяла да договори близо една-трета от финансовия ресурс, почти една-трета е договорена през 2011 г. и около една-трета в рамките на 2012 г.

„2012 г. е рекордна по отношение обем плащания. Ако 2007-2011 г. имаме плащания малко повече от 2,9 милиарда лева, само за 2012 г. те са близо 2,5 милиарда лева. Всичко това се случва в режим на работещи седем оперативни програми, нито една спряна”, добави министърът.

За 2012 г. България не позволи загуба на средства по нито една от оперативните програми, каза заместник-министърът на финансите Карина Караиванова„Успяхме да получим и цялата дължима сума от Европейската комисия. Сертифициращият орган в Министерство на финансите изпраща чисти заявки за разплащане. Дори и да има грешки, ние ги откриваме и не чакаме да ни бъдат посочвани от Европейската комисия. Доверието в българския сертифициращ орган е много високо. Бяхме напълно удовлетворени в нашите заявки, които изпратихме”, добави Караиванова.

„Успяхме да удвоим и размера на поисканите за възстановяване от Европейската комисия средства. Само за 2012 г. размерът е съотносим с размера на подадените заявки за всички предходни години”, каза Карина Караиванова.

Днес Министерство на финансите нареди изплащане на глобалните еврооблигации с падеж 2013 г. Размерът е 1,8 млрд. лева, заяви зам.-министърът. По думите на Караиванова, необходимият ресурс е бил осигурен чрез успешното връщане на България в международните пазари.

Министърът по управление на евросредствата припомни, че България има краен срок за договаряне на средствата през 2013 г. и за разплащане до 2015 г.

„Очаквам да приключим с договарянето на всички големи проекти преди средата на годината. Можем да приключим 2013 г. с не по-малко от 65% плащания. Очаквам България да има готов договор за партньорство с ЕС, за да може да почне нормално следващият програмен период, защо не февруари да имаме одобрена многогодишна финансова рамка”, добави Дончев. Според него приоритет за тази година е приемането на Закона за управление на средствата от Европейския съюз.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *