НовиниФинанси

Представят финансовото състояние по оперативните програми за 2012 г

Към днешна дата България е договорила 100,3% от общия ресурс за финансиране по оперативните програми на ЕС

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и заместник-министърът на финансите Карина Караиванова ще представят днес анализ на финансовото изпълнение на оперативните програми за изминалата 2012 година.  За участие в събитието е поканен и министър-председателят на България – Бойко Борисов.

Годишният обзор ще включва детайли за темпа на управление на оперативните програми, договорените и разплатените средства по линия на Структурните и Кохезионния фонд на ЕС, както и специализирана информация за работа с публичния модул на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН).

Към днешна дата България е договорила 100,3% от общия ресурс за финансиране по оперативните програми на ЕС. Общата стойност на договорените проекти възлиза на 15,734 млн. лв. – или с почти 50 млн. лв. повече от цялата финансова рамка за настоящия програмен период (15, 684 млн. лв).  

През следващите месеци ще бъдат договорени още няколко схеми и големи проекти, така че преди средата на годината страната да е приключила с договарянето на средствата за периода 2007 – 2014 г. България има право да договаря финансов ресурс за настоящия програмен период до края на 2013 г. и да разплаща средства за изпълнение на проектите до края на 2015 г.

В последната седмица на декември Европейската комисия възстанови всички заявени плащания, изпратени от българска страна за 2012 г, припомнят от пресцентъра на МС. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *