НовиниОбщини

Започва изграждане на нова ВиК инфраструктура на три бургаски квартала

Проектът се финансира по Оперативна програма “Околна среда” 2007-2013 г. и е на стойност 30,9 млн. лв.

Бургаските квартали Банево, Ветрен и Минерални бани ще имат нова ВиК инфраструктура. Кметът на община Бургас Димитър Николов и ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г. ” Мария Лазарова направиха първа копка по “Интегриран проект за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на кварталите Банево, Ветрен и Минерални бани, гр. Бургас”, с което започна реалното изпълнение на строителните дейности по проекта, съобщиха от МОСВ.

До момента община Бургас има изпълнени три проекта по ОПОС, а в изпълнение са още пет – четири водни проекта и един за изграждане на Регионална система за управление на отпадъците.

“Стартираме труден и сложен проект, обхващащ три бургаски квартала, които се разширяват всяка година с нови улици и къщи. Това забавяше подготовката на проекта. При всяко вдигане на налягането някоя от старите водопреносни тръби се пука, а за да се отстрани аварията се прокопава улицата и остава кръпка. След окончателното полагане на ВиК – тръбите улиците ще бъдат асфалтирани. Впоследствие ще свържем и вилните зони към канализационната мрежа, тъй като в момента 30 % от тях са с постоянно живеещи”, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Николов допълни, че Община Бургас има сериозни инвестиционни намерения в района на Минералните бани, свързани с археологическите разкопки и превръщането му в атрактивна туристическа дестинация. След приключване на проекта до пречиствателната станция ще бъде изградено и футболно игрище.

Проектът се финансира по Оперативна програма “Околна среда” 2007-2013 г. и е на стойност 30,9 млн. лв. По проект ще се изгради Пречиствателна станция за отпадъчни води с капацитет 10 560 жители и изграждане на около 45 км. канализационна и 3,5 км. водоснабдителна мрежи за трите квартала. Рехабилитацията на водоснабдителна мрежа  ще е 38,9 км. Строителството ще приключи до края на 2014 г.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *