НовиниОбщини

16 обекта на ВиК-инфраструктурата във Варна ще бъдат реализирани с европейски средства

Проектът е с продължителност осем месеца, а стойността му е над 9 110 000 лева

16 обекта на ВиК-инфраструктурата във Варна ще бъдат реализирани с европейски средства, стана ясно при представянето на проекта „Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти по Оперативна програма „Околна среда”.

Проектът включва изработването на предпроектни проучвания, идейни проекти, инженерно-геоложки проучвания и технически проекти на ВиК-инфраструктурата на 16 обекта на територията на община Варна по обособени позиции и изработване на план за управлението на водите на общината, предаде Радио „Фокус”-Варна.

Проектът е с продължителност осем месеца, а стойността му е над 9 110 000 лева. Основната цел на проекта е постигането на техническа и проектна готовност за изграждане на канализацията, водоснабдяването и три колектора за битови и дъждовни отпадъчни води на общо 16 обекта във Варна и околностите.

Една от най-важните резултати в изпълнението на проекта ще бъдат изготвените 16 качествени и пълни инвестиционни проектни предложения за изграждане, реконструкция и модернизация на ВиК мрежата на град Варна и свързаните селищни образувания. Предвижда се канализация и водоснабдяване на кв. „Бриз” и местност „Св. Никола”, където цялата съществуваща водопроводна мрежа е в изключително лошо техническо експлоатационно състояние, дължащо се на амортизации на етернитовите водопроводи. Ще се изгради горнопоясен колектор на улиците „Пирин” и „Битоля”, който ще поема битовите и дъждовни води на част от централната част на града, която е силно претоварена, а през най-натоварения сезон – летния, сериозен проблем представляват и преливанията в сухо време към Черно море.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *