КомпанииНовини

Удължават с година срока за средства по проект за интернационализация на предприятия

Проектът се финансира по ОП “Конкурентоспособност”

С една година – до 22 април 2014 година, се удължава срокът, в който могат да се договарят средства по проекта “Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия”. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Никола Стоянов, цитиран от БНР. 

През следващата година се предвижда да бъдат усвоени повече от 14 милиона лева по проекта, който стартира през 2010-а. Той се финансира по Оперативна програма “Конкурентоспособност”. Общата му стойност е малко над 27 милиона лева, посочи Никола Стоянов. Чрез него е станало възможно участието на повече от 600 малки и средни фирми в близо 70 панаира и изложения, по време на които са били сключени над 1000 сделки. Сред дейностите са били още участие в търговски мисии и бизнес форуми в чужбина. 

Нашата идея ще е по-ефективно да бъдат инвестирани тези средства, доколкото е възможно. Това ще бъде постигнато от една страна с увеличаване броя на участниците в различните мисии, панаири и други дейности, които организираме, и с идеята те да бъдат като цяло по-мащабно организирани и така да се каже по-грандиозни като събития и повече да привлекат вниманието към България, коментира Стоянов. 

Според директорът на ИЗНМСП ще бъдат положени усилия изискваната документация от фирмите да се подава по електронен път, като тя бъде намалена до законовия минимум, а целият процес да стане по-прозрачен. Бизнес обученията ще бъдат с конкретна насоченост към стартиращи фирми или към такива, които започват да изнасят продукцията, както и за износители, а агенцията ще търси конкретни търговски партньори за конкретни фирми. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *