ЗдравеопазванеНовини

Обновяват Комплексния онкологичен център в Русе с европари

Проектът се финансира по ОП “Регионално развитие”

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева даде старт на обновителните дейности на стационара към Комплексния онкологичен център в Русе. Те са част от проекта за обновяване и оборудване на лечебното заведение, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

С около 900 хил. лв. ще бъдат изградени самостоятелни санитарни възли към някои от стаите в стационара, ще бъде подменена дограмата и ще се внедрят мерки за енергийна ефективност. Останалите средства по проекта са за доставка на медицинско оборудване за прилагане на високотехнологични дейности за диагностика и лечение на злокачествени заболявания. 

С обновяването и оборудването на Комплексния онкологичен център ще се подобрят възможностите за диагностика и лечение на такъв тип заболявания, ще се подобрят условията в стационара и ще се осигури достъпна среда за хора с увреждания, каза министър Захариева по време на церемонията. След завършването на обекта, около 900 пациенти на центъра годишно, които имат нужда от лъчелечение, ще го получават на място в Русе, а няма да пътуват до други градове. Около 1800 души годишно ще могат да получат съвременна образна диагностика, допълни тя.

Вицепремиерът информира, че от модерното медицинско оборудване и подобрената обстановка ще могат да се възползват около 480 000 жители на Русенска, Силистренска и Разградска област или 6.5% от населението на страната.

По Оперативна програма „Регионално развитие“ са предвидени 288 млн. лв. за подкрепа обновяване и модернизация на лечебни и здравни заведения, припомни министър Захариева. Сключените са договори за около 258 млн. лв., с които ще бъдат модернизирани 44 лечебни заведения.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *