НовиниОколна среда

И. Михайлова: До края на годината е критичният период да се справим с ОПОС

90% от пркетите по “Биоразнообразие” са рискови

Eдна от основните причини за освобождаването на директорите на регионалните структури на МОСВ е свързана с неизпълнението и забавянето на проекти, финансирани по Оперативна програма „Околна среда”. Това коментира пред БНР министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

„По ос 3 „Биоразнообразие” основни бенефициенти са не неправителствени организации и научни институти, а именно структурните звена на МОСВ. В тази ос са вложени неколкостотин милиона лева и те трябва да бъдат усвоени ефективно. Към момента всичко е договорено, но, за съжаление, изпълнението е на такова ниво, че 90% от проектите са рискови”, съобщи министър Михайлова в предаването „Неделя 150”.

Тя посочи още, че по другата ос на оперативната програма – „Води”, още през м. февруари т. г. рискът от неизпълнение е оценен и от българските органи, и от Европейската комисия на толкова висок, че близо 600 млн. лв. са насочени към опазване на чистотата на въздуха, за да не бъдат загубени. Те ще се използват за закупуване на тролейбусни мотриси за различни райони на страната, за мотриси за софийското метро, за високопроходими автомобили и вертолет за МВР за борба с горски пожари.

До края на годината е критичният период да се справим с ОПОС, каза министър Михайлова. Тя посочи, че по програмата има три големи проекта, неколкократно връщани от ЕК, които, ако не бъдат стартирани, страната ни може да загуби 200 млн. лв. Същата сума ще бъде загубена, ако до края на годината Столична община не започне строителството на завода за боклука. От други 100 млн. лв. може да се лишим, ако не станат готови проектите, които са планирани за следващия програмен период. Към момента от 26 проекта само шест имат шанс да бъдат изпълнявани, каза министърът на околната среда и водите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *