КултураНовини

Стартира сайт за инициативата на ЕС „Европейска столица на културата” – 2019 България

Интернет страницата съдържа актуална информация за инициативата и за процедурата за избор на български град

Министерството на културата в качеството си на координационен орган за конкурса за избор на български град за „Европейска столица на културата” – 2019 България стартира уеб сайт с информация относно процедурата за кандидатстване и избор на български град, на който да бъде присъдено званието „Европейска столица на културата” – 2019 България, съобщиха от ведомството.

Интернет страницата съдържа актуална информация за инициативата на ЕС „Европейска столица на културата” и за процедурата за избор на български град, който ще има честта и задължението да представи българската култура в рамките на престижната европейска инициатива през 2019 година.

Структурата на сайта е разделена на следните основни тематични раздели:
– В първия раздел е представена историята на инициативата на ЕС „Европейска столица на културата” и ползите, които осъществяването й носи за градовете, които са били нейни домакини.
– Във втория раздел е описана подробно процедурата за кандидатстване и за избор на „Европейска столица на културата”, етапите на подбор, състава на журито за подбор и най-важните дати, свързани с процедурата.
– Третият раздел дава насоки за критериите за избор на „Европейска столица на културата” и целите на инициативата. Описани са както правилата за мониторинг и за финансиране на града, така и условията за получаване на паричната награда, която се връчва от Европейската комисия в памет на Мелина Меркури.
– В четвъртия раздел се дават кратки описания на програмите, осъществени от предишни „Европейски столици на културата”, както и плановете и намеренията на градовете, определени през настоящата и следващата години за „Европейски столици на културата”.
– В последния раздел са систематизирани отправените към настоящия момент въпроси от градовете-кандидати в България относно процедурата за кандидатстване.

Министерството на културата е готово да отговори на всяко допълнително запитване относно процедурата за избор на български град за „Европейска столица на културата”-2019. Въпросите могат да се изпращат на имейл: info@ecoc2019bulgaria.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *