ЗемеделиеНовини

ДФЗ отвори процедурата за покупко-продажба на индивидуални млечни квоти

Заявления се подават до 25 август 2013 г

Фонд „Земеделие” отвори процедурата за покупко-продажба на индивидуални млечни квоти за 2013-2014 година, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Фиксираната цена остава 0,01 лева за килограм мляко за доставки и 0,01 лева за килограм мляко за директни продажби. Тя е утвърдена със заповед на министъра на земеделието и храните.

Млекопроизводителите, които искат да купят индивидуална млечна квота, могат да подадат заявления по образец до 25 август 2013 г. в областните дирекции на ДФЗ – в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане”. Кандидатства се по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице.

Желаещите да продадат индивидуалната си квота подават заявления, след като бъдат обявени количествата за купуване на 5 септември, но не по-късно от 10 октомври 2013 г.

Борсата за млечни квоти се прилага за пета поредна година в България. Покупко-продажбата е въведена в страните от Европейския съюз, за да бъде постигнат баланс между търсенето и предлагането на мляко и млечни продукти.

Млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си, могат да купят допълнително количество квота, а тези, които не могат да я реализират, да се освободят от нея. ДФЗ е междинното звено, което осигурява и осъществява покупко-продажбата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *